Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Szeptember 21. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: OrintPress

Csak az adósok egy kis hányada élhet a rögzített árfolyamú végtörlesztéssel

Csak az adósok egy kis hányada élhet a rögzített árfolyamú végtörlesztéssel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a lakossági jelzálog devizaadósok csupán 20 százaléka élhet majd a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével - mondta Simor András a kamatülést követő sajtótájékoztatón.

A jegybankelnök hozzátette: készek az ország devizatartalékainak terhére a devizahitelek végtörlesztéséhez szükséges devizát a magyar bankok igénye szerint rendelkezésükre bocsátani.

Az MNB számítása szerint a lakossági jelzálog devizaadósok csupán 20 százaléka élhet majd a rögzített árfolyamú végtörlesztés lehetőségével. Még ez is jelentős veszteséget okoz a hitelintézeteknek, rontja Magyarország növekedési kilátásait, csökkenti a költségvetési adóbevételeket - fűzte hozzá Simor András.

A devizaalapú jelzáloghitelek végtörlesztését szabályozó törvény jelentős pénzügyi stabilitási kockázatot jelent, de az MNB-nek van eszköze arra, hogy ezt tompítsa, és ezt használni is fogja - tette hozzá.

A jegybank számítása szerint körülbelül 1000-1100 milliárd forint törlesztésére kerül sor - közölte Simor András.

A forint a bejelentést követően erősödött, az euró a 289,70-es szintről 288 forintra, a svájci frank 238,50-ről 236 forintra, a jen 2,7650-ről 2,7543 forintra gyengült.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket