Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2018. Szeptember 07. 08:58, péntek | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Csökken a dízelautók népszerűsége Magyarországon is

Csökken a dízelautók népszerűsége Magyarországon is

Gyorsan csökken a dízelautók népszerűsége Európában, a második negyedévben 300 ezerrel, azaz 15,7 százalékkal kevesebb gázolajjal hajtott új személykocsit helyeztek üzembe a kontinensen, mint egy évvel korábban.

A jelenség Magyarországot is elérte, 5 százalékkal visszaesett a dízelautók eladása - áll a Világgazdaság pénteki számában.

A gazdasági napilap cikke szerint a háttérben a VW-botrány mellett a környezetvédelmi előírások szigorodása, a kínálat beszűkülése és a dízelautók használatának adminisztratív korlátozása, sok esetben tiltása áll.

Az EU és az EFTA 32 tagállamában 15,7 százalékos volt a visszaesés a második negyedévben, az első félévet tekintve pedig már 16,7 százalékos. Csupán négy piacon mértek növekedést a második negyedévben, a bolgároknál 4 százalékot, az észteknél 6,9-et, a románoknál 3,5-öt, a svédeknél pedig 5,6-ot.

A közismerten dízelbarát magyarok is gondolkodóba estek, végül sokan a benzines autókat választották. A második negyedévben 5 százalékkal kevesebb, 9159 dízelautó kapott rendszámot, miközben a benzinesek száma 27 965 darabra nőtt, ami kiugró, 43,3 százalékos bővülés. Ennél pörgősebb piaca a benzines autóknak tavasszal csak a svédeknél, valamint a 79 százalékos pluszt jegyző románoknál volt.

Az öt legnagyobb európai piacon egyaránt két számjegyű volt a csökkenés: a dízeleladások a briteknél 25,6, a spanyoloknál 19,5, a németeknél 18,8, a franciáknál 12, az olaszoknál pedig 10,3 százalékkal estek vissza - olvasható a Világgazdaságban.

Címkék: dízel, gázolaj

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket