Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Április 02. 07:09, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Katasztrófára figyelmeztetnek

Katasztrófára figyelmeztetnek

Egy több mint 34 méter magas szökőár is lecsaphat Japán déli, csendes-óceáni részén egy a Richter-skála szerinti 9,0-es erejű földrengés nyomán – állapították meg japán tudósok, felülvizsgálva korábbi kutatásaikat.

A kormányzat által felkért tudományos szakértők csoportja szombaton közölte, ha a Honsu szigetétől keletre fekvő Nankai tengermedencében 9,0-es erejű földrengés következik be, szökőár söpör végig a térségen, amely elérheti a 34 méter magasságot.

Egy korábbi, 2003-ban közzétett előrejelzésükben a szakemberek maximum 20 méteresre tették egy ily módon előidézett szökőár magasságát.

A felülvizsgált adatok szerint egy ilyen szökőár Tokiót is elérheti 2,3 méteres hullámokkal. A tengerparti városra, Kurosióra azonban 34 méter magas cunami is lecsaphat.

A japán kormány honlapján közzétett felülvizsgált adatok az egy évvel ezelőtti 9,0-es erejű földrengés és a nyomában fellépett szökőárról folytatott kutatásra alapulnak, a cunami magassága tavaly elérte a 14 métert.

Az új tanulmány nyomán a szakemberek felhívták az emberek figyelmét arra, hogy legyenek jobban felkészülve az ilyen katasztrófákra. Bár a japánok hozzászoktak a rendszeres földrengésekhez, az Aszahi Simbun napilap felsorolta azokat a problémákat, amelyekkel egy ilyen nagy erejű pusztítás nyomán szembe kell nézniük. Az áramszolgáltatás kiesése több mint egy hétig is elhúzódhat, a vízszolgáltatás kimaradása akár egy hónapig is eltarthat a kormány számításai szerint.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket