Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2023. Június 05. 13:53, hétfő | Helyi

Zöld sört mutattak be a dombóvári eszperantisták

Zöld sört mutattak be a dombóvári eszperantisták

Az eszperantó színe a zöld (eszperantócsillag, eszperantó zászló, eszperantó jubileumi szimbólum). A dombóvári eszperantisták ezzel a gesztussal próbálják ismertebbé tenni az eszperantót, nemcsak Dombóváron.

Az utolsó vacsora, a szent és a remény

A kultúra nem ismer határokat, így hosszú együttélésüknek köszönhetően a csehek életére gyakorolt német befolyás sem múlt el nyomtalanul, legyen szó akár gasztronómiáról, akár nyelvről. Mivel mindkét ország nyelvén a nagycsütörtök szó szerinti fordításban zöld csütörtököt jelent (német: Gründonnerstag; cseh: Zelený čtvrtek), ennek apropóján döntöttek úgy a csehek (Starobrno márkacsoport), hogy 2006 nagycsütörtökére megfőzik első zöld sörüket (Zelené Pivó).

A régmúltban a böjti étrend részeként a kolostori sörfőzdékben is erős söröket főztek, amelyek – a kenyérhez hasonlóan – alapvető tápanyag- és kalóriaforrásként szolgáltak. A szerzetesek saját maguk is főzték a sört, hogy megkönnyítsék a böjtölést, mivel az ivás nem volt tilos a böjt alatt sem.

A Húsvétot megelőző nagyhét, amelyet a Virágvasárnap vezet be, valamennyi napja nevezetes Csehországban, külön nevet is kiérdemelve. Így lett a hét első napja a Kék Hétfő (Modré pondělí), a második Szürke Kedd (Šedivé úterý), a harmadik Ronda Szerda (Škaredá středa), az ötödik Nagypéntek (Velký pátek), a hatodik Nagyszombat és persze a hét utolsó napja maga a Húsvét Vasárnap (Boží hod velikonoční). No és ami a történet szempontjából a legfontosabb a hét negyedik napja, ami a Zöld Csütörtök (Zelený čtvrtek) nevet kapta.

A hagyomány szerint ezen a napon az embereknek zöld (a remény színe) színű ételeket kell fogyasztaniuk, ha azt szeretnék, hogy az év folyamán ne terítse le őket semmiféle betegség. Elő a spenóttal, a salátával, a káposztával és mindenféle más zöld színű zöldséggel! És persze ezen a napon a legstílszerűbb ha zöld italokat fogyasztunk.

Március 17. : Minden évben ezen a napon tartják az írek az egyik nemzeti ünnepüket, Szent Patrik napját. A hagyomány szerint ugyanis ezen a napon halt meg Írország apostola, Szent Patrik, korábbi misszionárius, püspök, és az ország első számú védőszentje. Ez alkalomból mindenki az ország nemzeti színébe, zöldbe öltözik. Még a sörök is! 2022 Szent Patrik napjához több hazai főzde is csatlakozott.

Ma már annyira divatba jött a húsvéti zöld sör, hogy egyre többfelé találkozunk vele és többféle zöld sör – például a Dudák, a Konrad, a Litovel vagy a Primátor – kapható a budapesti cseh sörözők kínálatában is.

2009-ben Szabó Béla nagykanizsai kocsmáros, fradi-szurkoló elkészítette a fradi-sört, amelyet Tapolcán forgalmaznak és Smaragd Zöld Sör-nek hívnak.

2023. május 20-án a dombóvári eszperantisták a Kissler Sörfőzde közreműködésével, a Gunaras 50 programsorozat keretein belül, zöld sört mutattak be, Verda Biero néven. 2023-ban 100 éves az eszperantó Dombóváron. Az eszperantó színe a zöld (eszperantócsillag, eszperantó zászló, eszperantó jubileumi szimbólum). A dombóvári eszperantisták ezzel a gesztussal próbálják ismertebbé tenni az eszperantót, nemcsak Dombóváron.

Források:

- A zöld sör nyomában

- Húsvéti sör

- Szent Patrik napja alkalmából

- 100 éves az eszperantó Dombóváron

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 27. 14:12, péntek | Helyi

Parkoló autóra esett egy hatalmas faág Dombóváron

Személyautónak és áruház épületének támaszkodott egy fa 12 méteres letört ága csütörtök délben Dombóváron, egy Hunyadi téri áruház parkolójának bejáratánál.

2024. Szeptember 27. 08:40, péntek | Helyi

Tieger Endréék a Családi körben a Nemzeti Vágta előtt

2024. október 4-6. között rendezik a Nemzeti Vágtát, amelynek fogatversenyét ötször nyerte meg korábban Tieger Endre a Sütvényi Ménes színeiben.

2024. Szeptember 26. 09:04, csütörtök | Helyi

4 arany- és 2 bronzérmet nyert a Dombóvári Karatesuli csapata

Huszonhat egyesület 200 indulója lépett tatamira a X. Szerencs Kupán, ahol erdélyi résztvevők mellett szerepelt négy fővel a Dombóvári Karatesuli csapata.

2024. Szeptember 25. 08:55, szerda | Helyi

50 éves érettségi találkozó a dombóvári gimnáziumban

2024. szeptember 21-én tartották 50. éves érettségi találkozójukat az 1974. május 11-én elballagott IV. D. osztály tanulói az akkori Gőgös Ignác (ma: Illyés Gyula) Gimnáziumban.